Zdravotnícke rukavice a ich použitie.

Prečítajte si, čo sú zdravotnícke rukavice, kto ich používa a čo všetko musia rukavice spĺňať, aby boli vhodné, bezpečné a zároveň poskytli dostatočnú ochranu pri práci s pacientom.

Zdravotnicke-rukavice

 

V zdravotníctve sa vyžaduje najvyššia úroveň hygieny a čistota je pre bezpečnosť pacientov a personálu základom, a keďže práve ruky sú primárnou cestou prenosu mikróbov, používanie správne zvolených rukavíc je najlepší spôsob, ako predchádzať infekciám.

 

Čo sú zdravotnícke rukavice?

Zdravotnícke rukavice sú rukavice na jedno použitie a slúžia na ochranu používateľa a pacienta pred krížovou kontamináciou. Spĺňajú európsku normu 455 - rukavice na lekárske účely. Rukavice sú ďalej rozdelené na sterilné a nesterilné, vyrábané  z materiálov Nitril, Latex, alebo VinylSterilné rukavice sú balené samostatne každý pár v sterilnom vrecúšku a používajú sa pri operáciách, kde sa vyžaduje maximálna čistota zákrokov a nesterilné zdravotnícke rukavice sa používajú na ošetrenie pacienta a diagnostické úkony.

srerilne-a-nesterilne-rukavice_1  

Čo musia spĺňať rukavice pre zdravotníkov?

V prvom rade musia zdravotnícke rukavice spĺňať európsku normu 455, ktorá zabezpečuje, že rukavice sú vhodné na lekárske použitie a boli podrobené všetkým testom, ktoré sú pre používanie rukavíc v zdravotníctve nevyhnutné. Pre lepšie uchopenie nástrojov aj vo vlhkom a mastnom prostredí sú rukavice na končekoch prstov textúrované. Rukavice môžu byť pudrované (kukuričný škrob) pre lepšie navliekanie a snímanie rukavíc v teplejšom prostredí a pri nadmernom potení rúk, alebo nepudrované. Vo všeobecnosti sa odporúča používať rukavice bez obsahu púdru (púder môže pokožku rúk vysúšať). Zdravotnícke rukavice majú prijateľnú úroveň kvality AQL 1,5 (EN 455 - časť 1: Tesnosť). 

 

Zdravotnícke rukavice - pre koho sú určené?

Keďže rukavice spĺňajú európsku normu 455, môžu sa používať v :

Výhoda Humánna medicína (nemocnice, všeobecní lekári, pohotovostné služby)

Výhoda Stomatológia a ortodoncia

Výhoda Veterinárna medicína

Výhoda Ošetrovateľská starostlivosť

Výhoda Opatrovateľské zariadenia

Výhoda Lekárne

 

Zdravotnícke rukavice - naša ponuka

Aby sme zjednodušili výber rukavíc pre zdravotníctvo, vytvorili sme kategóriu Ordinácie, kde si môžete pohodlne vybrať rukavice, ktoré sú certifikované a spĺňajú normu EN 455 : rukavice na lekárske účely.