Rukavice z nitrilu a ich použitie

Jednorazové nitrilové rukavice poskytujú vynikajúcu ochranu pred krížovou kontamináciou napríklad medzi ošetrujúcim lekárom a pacientom. Čo sú nitrilové rukavice, kde sa používajú a aké výhody poskytujú používateľovi sa dozviete v tomto článku.

 

Čo-sú-nitrilové-rukavice-použitie

 

Čo sú nitrilové rukavice?

Kde sa používajú nitrilové rukavice?

 Kde kúpiť nitrilové rukavice?

 


 

Čo sú nitrilové rukavice?

 

Nitril bol predstavený a uvedený na trh v 90. rokoch, ako materiál tretej generácie pre výrobu jednorazových nitrilových rukavíc.

V roku 1934 bol nemeckými chemikmi Erichom Konradom a Eduardom Tschunkurom patentovaný Nitrilbutadiénový kaučuk (NBR) a výroba za účelom predaja sa začala ešte v 30. rokoch 20. storočia na použitie pri výrobe gumových tesnení a pri výrobe pneumatík.

V roku 1991 Luc Debecker a Neil Tillotson po výrobe prvých jednorazových rukavíc zo 100 percentného nitrilu získali patent na technológiu nitrilových vyšetrovacích rukavíc. Nitrilové rukavice boli spočiatku obľúbené najmä v zdravotníctve, no čoskoro sa stali významným produktom aj v priemyselnom sektore.

V súčasnosti je nitril najviac odporúčaným materiálom na výrobu jednorazových rukavíc, preto že má vyššiu pevnosť ako latex, alebo vinyl a k tomu citom a pohodlím konkuruje latexu. Voči prepichnutiu je nitril až tri krát odolnejší ako latex a je oveľa odolnejší aj voči oderu a chemickým látkam. Nitrilové rukavice sú odporúčané pre prácu s takmer 80 percentami bežných chemikálií. Rukavice vyrobené z nitrilu sú vhodné na dlhodobé používanie a sú schopné odolávať benzínu, nafte, olejom a rôznym kyselinám. 

Výroba-jednorazových-rukavíc

foto: výroba jednorazových rukavíc


 

Kde sa používajú nitrilové rukavice?

 

Výhodou nitrilových rukavíc je, že sú bez obsahu organických latexových proteínov a práve preto nezhoršujú alergiu na latex. Je to významný faktor nielen pre ľudí, ktorí sú na latex citliví, ale aj pre používateľov prichádzajúcich do priameho fyzického kontaktu s verejnosťou hlavne pre lekárov a zubárov, tetovačov, bezpečnostných pracovníkov a ľudí pracujúcich v salónoch.

Nitrilové-rukavice-všeobecný-lekárNitrilové-rukavice-zubná-ambulanciaNitrilové-rukavice-salón

Veľa priemyselných nitrilových rukavíc má väčšiu hrúbku, aby lepšie odolávali náročnejším úkonom.  Sú obľúbené v automobilovom priemysle, inštalatérstvach, lakovniach, servisoch, hoteloch, reštauráciách aj pri spracovaní potravín. Svoje miesto si našli aj v domácnostiach napríklad pri upratovaní, v záhrade, pri maľovaní, alebo pri majstrovaní (DYI).

Nitrilové-rukavice-autoservisNitrilové-rukavice-pneuservis

Nitrilové rukavice majú naozaj široké využitie pri mnohých povolaniach a činnostiach. Vďaka vlastnostiam, ktoré má nitril poskytujú účinnú ochranu pred vírusmi, baktériami, plesňami a nečistotami. Rukavice sú vyrábané v rôznych farbách čo je výhodou pre používateľov, ktorým záleží na farebnom vzhľade rukavíc.


 

Nitrilové rukavice - naša ponuka

 

V našom e-shope Xrukavice ponúkame jednorazové zdravotnícke nitrilové rukavice značky Mercator v rôznych farbách a veľkostiach a priemyselné nitrilové rukavice, ktoré sú 2 až 3 krát hrubšie ako klasické rukavice a majú unikátnu diamantovú textúru pre dokonalý úchop a cit.