Čo je alergia na latexové rukavice?

Pri výbere správnych rukavíc je dôležité uvedomiť si z akého materiálu sú vyrobené vzhľadom na to, že niektorí ľudia môžu trpieť alergiou na Latex. Čo je latex, alergia na latex a ako sa vyhnúť tejto alergii sa dočítate v tomto článku.

 

Alergia-na-latex

 

Čo je Latex?                                                       

Čo je alergia na latex?                                   

Ako sa vyhnúť alergii na latexové rukavice? 

 


 

Čo je latex?

 

Latex je prírodný materiál zo stromu Kaučukovníka. Hlavnou surovinou pri výrobe latexu je latexové mlieko (kaučuk) čisto bielej farby, ktoré narezaním kôry cez kanáliky vyteká do zbernej nádoby. Latexové mlieko sa ďalej spracúva, lisuje a farbí, aby sa dosiahli unikátne vlastnosti akou je elasticita. Za rok sa z jediného stromu dokáže získať až 3 kg kaučuku. Kaučukovník (lat. Havea brasiliensis) je strom rastúci v tropických oblastiach ako Južná Amerika, Ázia a Afrika, ale pestuje sa aj na kaučukových plantážach. Latex je pre svoju výbornú elasticitu a mäkkosť skvelý materiál pri výrobe rukavíc, existuje však riziko alergie 1. typu (alergia na latex).

 

kaučuková-plantáž   

kaučuk-získavný-zo-stormu

 


 

Čo je alergia na latex?

Alergia na latex je reakcia na bielkoviny prítomné v prírodnom kaučukovom latexe. Alergia sa môže po opakovanom vystavení výrobkov z latexu rozvinúť napríklad v zdravotníctve, kde sú používatelia denne vystavený kontaktu z latexom pri nosení latexových rukavíc. Najčastejšie sa alergia na latex prejavuje žihľavkou v mieste kontaktu, po ktorej nasleduje nádcha, alebo upchatý nos. Pravidelný a dlhodobý kontakt s latexovými výrobkami je rizikovým faktorom pre vznik alergie. Ľuďom alergickým na latex môže spôsobovať problémy aj tropické ovocie, nazýva sa to skrížená alergia. Existuje alergia typu Ι až po alergiu typu ΙV. Dnes štúdie hovoria približne o 6 % ľudí, ktorí sú citlivý na latex alebo u nich latex vyvoláva alergickú reakciu.

Alergia na latex sa môže prejaviť dvoma spôsobmi :

• typ Ι : reakcia sa objaví do niekoľkých minút

• typ ΙV : môže trvať hodiny, alebo dní kým sa reakcia dostaví

 

alergická-reakcia-na-latex

obrázok: žihľavka

 


 

Ako sa vyhnúť alergii na latexové rukavice?

 

Najlepším spôsobom, ako predísť alergii a alergickej reakcii na latexové rukavice je nahradiť ich rukavicami vyrobenými z iného materiálu. Najlepšou náhradou latexových rukavíc sú nitrilové rukavice, ktoré sú vyrobené zo syntetického materiálu a neobsahujú latexové bielkoviny a sú bezpečné pre ľudí alergických na latex, alebo vinylové rukavice vyrobené z polyvinylchloridu (PVC) a sú šetrné k pokožke používateľov náchylných na alergie 1. a 4. typu.

 

 

 Nitrilové-rukavice

                Nitrilové rukavice 

Jednorazové nitrilové rukavice sa tešia veľkej obľube, pretože majú vysokú pevnosť, netrhajú sa a sú odolné voči chemikáliám. Sú menej pružné ako latexové rukavice, ale viac odolné voči pretrhnutiu. Majú výborné manipulačné a úchopové vlastnosti aj v náročnejších podmienkach ( mokré, mastné a suché prostredie ). Nitrilové rukavice sú tiež vhodná náhrada latexových rukavíc pre ľudí, ktorí trpia alergiou na latex. Sú vhodné pre používanie v zdravotníctve, salónoch krásy, potravinárstve, automobilovom priemysle, domácnosti atď..


 Vinylové-rukavice

                 Vinylové rukavice

Jednorazové vinylové rukavice patria medzi cenovo najdostupnejšie jednorazové rukavice a používajú sa ako alternatíva latexových rukavíc. Vďaka hladkému povrchu a mäkkosti sa príjemne nosia. Sú menej pružné a priepustnejšie oproti latexovým a nitrilovým jednorazovým rukaviciam. Sú priehľadné a nie sú vhodné pre styk s biologickým a chemickým materiálom. Využívajú sa v potravinárskom priemysle, ošetrovateľských službách, priemyselných odvetviach aj domácnostiach.